You are viewing an old version of my website. Its contents may not be accurate anymore.
It is still here for archival reasons. Here's the latest and up-to-date version.

 
 

Welkom bij TheHotSeat, pseudoniem voor een Gentse freelance webontwikkelaar. Maar bovenal een blog over webdesign, webontwikkeling en (digitale) vormgeving

view comments

Een kleine suggestie voor Safari 4

11 Mar 2009

Apple heeft vorige week een publieke bètaversie van Safari 4 op de wereld losgelaten. En dus veert de wereld van webdesigners, vormgevers en Macgebruikers even op.

Onderwerp van discussie is vooral de vernieuwde plaatsing van de tabs zoals je in de screenshot hieronder kan zien. Maar daar ga ik het niet over hebben gezien er al voldoende inkt over is gevloeid.

Tabs in Safari 4

Wachtwoordbeheer

Ik wil wel even een ander onderdeel van de browser uitlichten: dat van het wachtwoordbeheer. Als je net als mezelf door de jaren heen al heel wat online identiteiten hebt verzameld, dan is het een zegen wanneer de browser die gebruikersnaam-wachtwoordcombinatie voor je bijhoudt. Maar de manier waarop Safari dat doet stoort me een beetje.

Stel je het volgende voor: je surft naar een forum waar je een nieuw onderwerp wil starten. Aanmelden is daarvoor noodzakelijk maar het forum heb je al een tijdje niet meer bezocht en dus is het even gissen naar de gebruikersnaam en het wachtwoord waarmee je je indertijd op deze website registreerde.

Je vult in wat je denkt dat juist is en klikt op de Inloggen knop. Hierop stelt Safari je voor je gebruikersnaam-wachtwoordcombinatie te bewaren. Op zich behulpzaam natuurlijk, alleen weet je niet of je ingevulde gegevens wel correct zijn. Safari heeft nu eenmaal de vervelende eigenschap om het loginverzoek pas te verzenden nadat je een antwoord hebt gegeven op zijn prangende vraag. Nu zijn er twee mogelijke verwenselijke scenario’s:

1. Je twijfelt en kiest voor Niet bewaren
Het loginverzoek wordt verzonden naar de website. Je kan inloggen dus de gegevens blijken correct te zijn. Uitstekend nieuws. Alleen heeft Safari je logingegevens uiteraard niet bewaard. Bij het volgende forumbezoek word je dus met hetzelfde probleem geconfronteerd.

2. Je twijfelt maar kiest toch voor Bewaren
Het loginverzoek wordt verzonden maar blijkt fout te zijn. Vervelend want als je wegsurft dan houdt Safari nu wel de foutieve logingegevens bij. Als je volgende week opnieuw op deze website terechtkomt dan staat daar mooi de verkeerde gebruikersnaam-paswoordcombinatie ingevuld voor je.

Toegegeven: je kan die bewaarde gegevens wissen of aanpassen via het voorkeurenmenu van Safari, maar wie houdt zich daar echt mee bezig?

Firefox

De meest elegante oplossing bestaat al een tijdje in Firefox: wanneer je op de Inloggen knop drukt dan wordt het loginverzoek meteen verzonden naar de website. Ondertussen verschijnt bovenaan een balkje dat je vraagt of je de zopas ingevoerde gebruikersnaam-wachtwoordcombinatie wil bewaren.

firefox paswoordbeheer

Als het inloggen succesvol blijkt dan kan je gewoon op Onthouden klikken. En anders klik je op Nooit voor deze website of Niet nu natuurlijk. Eenvoudig maar duidelijk én gebruiksvriendelijk.

Laten dat nu net twee begrippen zijn die Safari hoog in het vaandel draagt.


Gelijkaardige blog posts

0 reacties op dit bericht

Plaats een reactie

Commenting is not available in this channel entry.


Over logo TheHotSeat 

foto Thomas Byttebier pijltje TheHotSeat is Thomas Byttebier, freelance webdesigner en user interface designer.
Op deze website blog ik over alles wat met webdesign en digitale vormgeving te maken heeft. Meer informatie over mij. @bytte op Twitter.

RSS Feed TheHotSeatLaatste blog posts

Laatste reacties

Categorieën

AlleExpressionEngineiPhoneTransistorMarketingSEOOntwerpTypografieOntwikkelingjQueryPHPZend FrameworkOpiniesOverigePhotoshopWebomgeving